Tweet
Home / verzorging / Centro Oberhausen winkelparadijs?

Centro Oberhausen winkelparadijs?

Centro Oberhausen is het grootste winkelcentrum van Europa en ligt op een steenworpafstand van Venlo en Arnhem.  Het heeft meer dan 220 winkels voornamelijk op het gebied van mode, zoals H&M , Peek & Cloppenburg, Colloseum, New Yorker. Ook zijn de telefoonaanbieders goed vertegenwoordigd.  De restaurants en bars in het winkelcentrum blijven tot laat in de nacht open. Centro Oberhausen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto doordat het aan de snelweg ligt.  Het winkelcentrum beschikt over vijftienduizend gratis parkeerplaatsen.

In 1996 is men begonnen met de bouw van het winkelcentrum op een voormalig industrieterrein dat daarvoor al jaren braak lag.  Ook is in de loop der jaren het complex steeds verder uitgegroeid, zoals een evenementenhal, Sea-life en Lego discovery.  Het winkelcentrum is een groot succes want er komen per jaar meer dan  23 miljoen Duitsers en Nederlanders om er heerlijk te winkelen.

Een dergelijk opzet van een enorm grote shopping mall in de periferi van een grote stad is uniek. De meeste winkelcentra liggen namelijk in de binnenstad zelf. Een winkelcentrum zo groot als Centro Oberhausen heeft ongeveer dezelfde capaciteit als een binnenstad zelf. Een dergelijke opzet van een winkelcentrum is niet onomstreden. Bij de start van het winkelcentrum was er van de kant van winkeliers uit het centrum van Oberhausen veel protesten. Zij vreesden voor behoorlijke omzet dalingen en uiteindelijk sluiting door de komst van Centro Oberhausen.  Het blijkt dat de tegenstanders van Centro nu bijna 22 jaar later het bij rechte eind hebben. Sinds de start van Centro is het winkelaanbod van de binnenstad steeds verder verschraalt en heeft de binnenstad van Oberhausen er enorm onder te lijden van de dominante positie van Centro O, die langzaam de binnenstad leegzuigt.

Niet alleen de binnenstad van Oberhausen maar ook de omliggende steden Dinslaken en Bottrop hebben ook last van deze winkelgigant. Oberhausen heeft meer dan 250.000 inwoners en behoort daarmee tot de grote steden van het Ruhrgebied. Echter het warenhuis Galeria Kaufhof (vergelijkbaar met de HEMA in Nederland) in het centrum van Oberhausen heeft onlangs haar deuren gesloten. Er was te weinig klandizie om een dergelijk groot warenhuis te kunnen exploiteren.

Rate this post

About toscajansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *