Home / vechtsport / Wat is Wing Chun

Wat is Wing Chun

wing-chunSnelheid, directheid en effectiviteit. Waar we het over hebben? We hebben het hier over (Combat) Wing Chun. Deze van origine Chinese vechtsport behoort tot ’s werelds snelste en meest gevreesde vechtsporten en wordt over de hele wereld als wedstrijdsport beoefent maar het is ook een prima vechtsport om recreatief te beoefenen en om daarmee zelfvertrouwen op te doen.

 

Zelfverdediging

Wing Chun is dan wel een vechtsport, toch wordt het ook gezien als een zelfverdedigingsport. Eigenlijk is Wing Chun beiden van dat. In vechtsporten wordt normaal gesproken de aandacht gelegd op het aanvallen. Als Wing Chun beoefenaar wacht je af totdat de ander aanvalt en je kiest vervolgens razendsnel zélf de aanval. Daarbij wordt gekozen voor bewegingen dwars door het midden en niet, zoals met veel andere vechtsporten, met een ‘bocht’. Denk hierbij aan boksen of K1, waarbij men een ‘hoek’ gebruikt om het hoofd te raken. Wanneer voor de tegenaanval wordt gekozen, kiest men ook op hetzelfde moment voor de verdediging. Je gaat niet in dekking staan maar valt aan als de aanvaller aanvalt.

 

Geef je tegenstander niet de kans om te reageren

Het Wing Chu is een vechtsport waarbij het de kunst is om de tegenstander zo min mogelijk ruimte te geven om te reageren. Je staat op korte afstand van de aanvaller en geeft hem geen ruimte. Met snelle en korte bewegingen elimineer je de vijand. Wing Chu gebruikt elementen van de sierlijke vechtstijl Kung Fu maar maakt gebruik van minder technieken en de bewegingen zien er ook minder sierlijk uit.

 

Weinig kracht, veel techniek

wing-chunVoor wie is deze vechtsport geschikt? In principe kan iedereen deze sport beoefenen. Maar lichte, kleinere mensen zijn in het voordeel. Het verschil in kracht geeft niet de doorslag maar alles draait om de techniek.

 

Waarom kiezen voor Wing Chu?

Je kan natuurlijk ervoor kiezen om als recreant Wing Chu lessen te gaan volgen, gewoon omdat het een fijne manier is om te ontspannen en/of aan je conditie te werken. Maar de sport is bij uitstek geschikt om zelfvertrouwen op te bouwen en jezelf te leren verdedigen, bijvoorbeeld op straat. Als leerling worden je allerlei technieken aangeleerd, waardoor je in staat bent om eventuele belagers binnen enkele seconden uit te schakelen met een kettingregen aan stoten en trappen. Aanvallers verwachten doorgaans een verdedigende houding maar als Wing Chu beoefenaar kies je direct voor de tegenaanval en overrompel je daarmee de aanvaller. Daarbij maak je gebruik van de principes van de sport.

5/5 - (1 stemmen)

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *