Home / sport / Wat maakt Combat Wing Chun voor jou geschikt?

Wat maakt Combat Wing Chun voor jou geschikt?

Combat Wing Chun is in China ontwikkeld en is een vechtstijl waarvan de technieken er vooral op gericht zijn om jezelf te beschermen tegen onheil van buitenaf. Dat kan van alles zijn maar de aanvaller krijgt sowieso spijt als haren op zijn hoofd wanneer hij iemand aanvalt die Combat Wing Chun beoefent! Want in plaats van te kiezen voor een onzekere, verdedigende houding, neem je zelf het heft in handen en kies je razendsnel voor de tegenaanval. Je stoot en trapt niet vanuit de dekking maar dringt je aan de tegenstander op, geeft hem geen ruimte en ontneemt hem de kracht en adem om te reageren. Je gebruikt daarvoor geen ingewikkelde, overbodige, sierlijke bewegingen. Nee, want dat kost tijd. Je stoot en trapt zo effectief mogelijk en de bewegingen gaan dwars door het midden op het lichaam van de tegenstander. Het voordeel van Wing Chun is dat het niet uitmaakt hoe klein of licht je bent. Je hoeft niet perse over veel fysieke kracht te beschikken om toch als beste uit de strijd te komen. Omdat snelheid kenmerkend is voor deze vechtsport, zijn lichtere mensen juist in het voordeel!

 

Wing Chun is een van de gemakkelijker vechtsporten

Denk je aan Kung Fu of karate, dan denk je aan sierlijke bewegingen en onnavolgbare technieken. Het kost je jaren om een redelijke Kung Fu beoefenaar te worden. Die tijd heb je niet. Daarom is Wing Chun ontwikkeld. De uitvinder hiervan heeft technieken uit de Kung Fu toegepast maar alle overbodige bewegingen daaromheen weggelaten. Wat overbleef was een zeer effectieve en snelle vechtstijl. En het mooie is: Je hoeft niet over vechtsportervaring te beschikken om toch al snel een goede vechter te worden! De sport is ook uitermate geschikt voor oudere mensen of juist voor jonge mensen die van nature niet zo sterk zijn.

 

De basis

Ga je Wing Chun lessen/trainingen volgen, dan leer je om technieken toe te passen die je in echte gevechtsituaties kan gebruiken. Belangrijk daarbij is dat je leert om direct te reageren op een aanval. Je leert niet om te vechten vanuit de dekking maar juist om agressief voor de tegenaanval te kiezen. Lastige technieken worden weggelaten. Wel wordt er de aandacht gelegd op doeltreffendheid en snelheid. Alle stoten en trappen gaan recht door het midden en je schuwt niet om de tegenstander in de ogen te prikken of een trap in de kruis te geven. Pas je technieken toe nog voordat de tegenstander aanvalt, op hetzelfde moment of een fractie later. De aanvaller verandert in verdediger. Er wordt veel getraind op snelheid. Zo moet je al gauw 5 tot 6 keer binnen een seconde kunnen stoten op het lichaam van de ander. Wing Chun is één van de snelste en gevaarlijkste (voor de opponent dan) vechtsporten op aarde.

Rate this post

About admin

Check Also

Wat kan jij straks met Wing Chun?

Wat is Wing Chun en wat kan je daarmee? Het is een vechtkunst afkomstig uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *