Home / sport / Wat kan jij straks met Wing Chun?

Wat kan jij straks met Wing Chun?

Wat is Wing Chun en wat kan je daarmee? Het is een vechtkunst afkomstig uit China en door, naar men zegt, een vrouw ontwikkeld. Wing Chun behoort tot de Kung Fu stijlen. De beoefenaar is zeer bedreven in het vechten op korte afstand. Degene die Wing Chun beheerst, gebruikt allerlei technieken waarmee hij tegenstanders snel uitschakelt. Met name de snelheid, effectiviteit en felheid waarmee hij de tegenstander aanvalt zijn kenmerkend voor deze sport. Ook een kenmerk van Wing Chun is dat alle trappen en stoten niet in een hoek gaan, zoals met het boksen, maar recht op het lichaam. Beoefenaars van deze stijl kunnen, hoe klein of licht ze ook zijn, grotere, sterkere tegenstanders aan. Wil je Wing Chun lessen volgen? Dan ben je al vrij snel in staat om de basistechnieken toe te passen en jezelf te beschermen.

 

Wing Chun in de praktijk

Wing Chun staat bekend als ’s werelds snelste vechtsport. Het is niet uitzonderlijk wanneer degenen die deze sport beheersen, 6 tot 7 stoten per seconde op het lichaam van de tegenstander kunnen afvuren. Het tempo en de effectiviteit maken beoefenaars hiervan bijna onoverwinnelijk. Nu is het zo dat mensen, voordat ze besluiten iemand aan te vallen, eerst hun tegenstander observeren en pas het gevecht aangaan wanneer men een kans denkt te maken. Of te wel: De aanvaller kiest een zwakkere opponent. Maar dan vergissen zij zich behoorlijk wanneer ze jou op straat aanvallen en je Wing Chun beheerst. Je verdedigt jezelf niet vanuit de dekking maar kiest razendsnel voor de tegenaanval en schakelt je aanvaller binnen een paar seconden uit. Het maakt daarbij niet uit of de belager groter is of sterker. De verrassingstechniek, namelijk direct kiezen voor de aanval, is een belangrijk wapen in deze stijl. De aanvaller moet zich plotseling verdedigen!

 

De aanval is nog altijd de beste verdediging

Eigenlijk is Combat Wing Chun meer een wetenschap dan een vechtsport. De technieken zijn goed doordacht en in zo’n mate doorontwikkeld, dat men razendsnel kan reageren. Het maakt niet uit hoe je de ander uitschakelt, als dit maar snel en effectief gebeurt. Je gebruikt geen overbodige, sierlijke bewegingen. Die kosten je alleen maar tijd. Doordat je direct voor de aanval kiest zorg je voor verwarring bij de aanvaller. Hij mag geen tijd krijgen om van de schrik te bekomen, zodat hij kan nadenken. Integendeel. Je deelt razendsnelle stoten en trappen uit en gaat dicht bij je vijand staan. Zo ontneem je hem alle kracht, uitzicht en bewegingsvrijheid.

Rate this post

About admin

Check Also

Wat maakt Combat Wing Chun voor jou geschikt?

Combat Wing Chun is in China ontwikkeld en is een vechtstijl waarvan de technieken er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *