Home / gezondheid / Kinderen en astma

Kinderen en astma

Inhaler-bij-astmaHet is voor veel ouders een vervelende constatering als blijkt dat hun kind astma heeft. Met name de gevallen dat baby’s er last van hebben, kunnen ertoe leiden dat je je als ouder zijnde machteloos kunt voelen. Het is dan ook goed om te weten dat de medische wereld niet stil heeft gestaan en er de afgelopen tientallen jaren van alles is onderzocht en uitgeprobeerd om mensen met astma (en dus ook kinderen) beter te kunnen behandelen.

 

Het dagelijks leven en astma

 

Het zou zo kunnen zijn dat je als ouder zijnde het naar vindt om je kind alleen achter te moeten laten als hij astma heeft. Momenten waarop dit kan opspelen, zijn bijvoorbeeld tijdens de periode waarop ze op de basisschool zitten. Gelukkig zijn er inhalers, ook wel puffers genoemd ontwikkeld die maken dat de bewegingsvrijheid van het kind kan worden vergroot.

 

Maar los van de hulpmiddelen die er zoal zijn, is het belangrijk om ook de omgeving waarin je kind zich regelmatig bevindt (denk hierbij aan school, de sportvereniging en vriendjes en vriendinnetjes bij wie je kind gaat speelt) informeert over het feit dat je kind astma heeft. Op die manier kan de omgeving namelijk veel beter reageren wanneer er bijvoorbeeld een astma-aanval optreedt.

 

Besef overigens dat kinderen die astma hebben niet altijd even fit zijn. Immers, de benauwdheid en het hoesten gedurende de nacht kunnen erg veel energie wegnemen en daardoor gedurende de dag voor vermoeidheid zorgen.

 

Astma en de puberteit

 

Wanneer je kind in de puberteit is aangekomen, kan het in feite alle kanten op met de astma. Klachten kunnen toenemen of juist afnemen. Dit kan onder andere worden verklaard door de fase waardoor het lichaam gaat wanneer het in de puberteit terechtkomt. Bovendien komen kinderen in deze periode vaak in contact met uitgaansgelegenheden en andere situaties waar gerookt wordt. Sigarettenrook kan symptomen triggeren en klachten veroorzaken.

 

Wat kun je tegen astma doen?

 

Er zijn tal van maatregelen die je kunt nemen om beter met astma om te kunnen gaan. Deze maatregelen lopen uiteen van de inrichting van je woning (denk bijvoorbeeld aan het niet gebruiken van harig tapijt) tot de hulp vanuit de medische wereld. Hierbij kun je onder andere denken aan het periodiek uitvoeren van een spirometrie onderzoek (een spirometrie kan worden afgenomen vanaf de drie a vier jarige leeftijd). Bij een dergelijk onderzoek wordt het functioneren van de longen nader onderzocht om zo vast te stellen of de behandeling die een arts heeft opgesteld zijn vruchten afwerpt of dat bijstelling gewenst is.

 

Maar er kan nog veel meer tegen astma worden gedaan. Echter, ieder kind dat astma heeft is uniek en daardoor is het lastig om een standaard pakket aan maatregelen aan te kunnen bieden. Het is dan ook zinvol om het gesprek aan te gaan met de arts en in overleg te bepalen welk pakket aan maatregelen het beste kan worden gebruikt.

 

De combinatie van maatregelen en hulpmiddelen kan ervoor zorgen dat je kind de astma steeds beter onder controle kan krijgen. Gelukkig maar, want een kind moet tenslotte gewoon kind kunnen zijn!

5/5 - (1 stemmen)

About admin

Check Also

Wel of geen e-sigaret kopen?

In eerste instantie was de e-sigaret een product dat de consument hielp bij het stoppen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *