Home / geld / Hoe je beleggen kunt leren

Hoe je beleggen kunt leren

Leren-beleggenZoals je wellicht had opgemerkt, wordt er de laatste tijd erg veel reclame gemaakt om mensen aan te zetten om te starten met beleggen in aandelen. Maar omdat het hier om een specialistisch vakgebied gaat, is het van belang dat je niet zomaar in een aandeel gaat investeren, maar je eerst goed inleest in wat beleggen in aandelen nu eigenlijk inhoudt en hoe het precies in zijn werk gaat. In dit artikel lees je daarom over diverse manieren waarop je het beleggingsvak eigen kunnen maken.

Praktijkervaring

De eerste manier om te leren beleggen is door gewoon te beginnen en te ervaren wat wel en niet werkt. Het grote nadeel van deze werkwijze is dat je je vermogen in zeer korte tijd geheel kunt verliezen op de beurs. Je zal dan ook niet de eerste zijn die diep in de schulden raakt doordat je op de beurs de verkeerde beslissingen hebt genomen. Deze methode om beleggen onder de knie te krijgen is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

Het volgen van een beleggingscursus

Een andere manier om te leren beleggen, is door een beleggingscursus te volgen. Hoewel je geen praktijkervaring op zal doen, zul je wel veel theoretische kennis vergaren waarmee je in ieder geval een aantal vervelende dingen op de beurs kunt voorkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het voorkomen van veel gemaakte fouten, zoals het nemen van emotionele beslissingen, in plaats van rationele beslissingen. Om toch ook enige praktijkervaring op te kunnen doen, kun je kijken of je cursusaanbieder de mogelijkheid biedt om zonder geld te beleggen. Je doet dan als het ware net alsof je echt zou gaan investeren in aandelen, alleen laat je de daadwerkelijke aankoop achterwege.

Beleggen via een beleggingsclub

De laatste manier om het beleggingsvak eigen te maken, is door je aan te sluiten bij een beleggingsclub en daar collectief, dus met andere leden, in aandelen te investeren. Het voordeel van deze werkwijze is dat je gebruik maken van de expertise van de andere leden van de club en bovendien het risico onder de deelnemende leden spreidt.

Echter, het is wel zo netjes om wanneer je lid wordt van een beleggingsclub ook van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor de andere leden. Dit zou je kunnen realiseren door bijvoorbeeld eerst een beleggingscursus te volgen en daarna pas lid te worden van de club van jouw keuze. Om je een idee te geven van hoe een club in de praktijk te werk kan gaan, kun je hier een voorbeeld van een beleggingsclub en de werkwijze van het lidmaatschap bekijken.

Rate this post

About admin

Check Also

Hypotheek aanvragen

Wil je een hypotheek aanvragen? Dan is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Wanneer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *