Home / fiets / Fietsbanden plakken

Fietsbanden plakken

Fietsband plakkenlekke-fietsband

Fietsbanden plakken ow jee alweer?

Voor de zoveelste keer deze maand komt er weer een van mijn kinderen thuis met een kapotte fietsband. Het lijkt er wel op of dat we beter een abonnement bij de fietsenmaker kunnen afsluiten. Gezien de hoog oplopende kosten wil ik me nu toch maar eens gaan verdiepen in hoe ik zelf snel en vooral makkelijk een fietsband kan repareren.

 

Mijn zoektocht naar een heldere en duidelijke uitleg hoe vlot een fietsband te plakken

En meteen loop ik al tegen allerlei “obstakels” .. Een van de eerste dingen waar ik niet aan gedacht heb is dat het nogal een verschil maakt of het een voor of achterband is die lek is. Heeft de betreffende fiets een trommelrem of versnellingen? Zo kom ik van alles tegen waar ik nog niet eerder aan gedacht heb. Ik had geen enkel idee dat er nog zoveel dingen waren die het banden plakken moeilijk zouden kunnen maken. Maar goed, eenmaal besloten om zelf banden te gaan plakken uit het oogpunt om te gaan besparen op kosten van de fietsenmaker, geef ik niet op en ga verder met mijn zoektocht.

 

YoutubeYoutube en haar oneindige mogelijkheden

Wat ben ik blij dat ik Youtube ontdekt heb. Zoveel filmpjes met uitleg over hoe een band te verwisselen of te plakken. Zelfs voor mij, een moeder, zitten er begrijpelijke filmpjes bij. Na een heldere uitleg komt de volgende stap. Wat heb ik allemaal nodig?

 


Fietsband-plak-benodigdheden

  1. Bandenreparatiedoos, je weet wel zo een rood blikken doosje, met allerlei bandenplakspulletjes erin.
  2. Een nieuwe binnen- en of buitenband.
  3. Een bak of emmer water.

plakset-fiets

15 stappen hoe bij een basic fiets banden te plakken

  1. Draai de fiets om, zet hem op zijn kop, laat hem steunen op het zadel en het stuur.
  2. Kijk of je meteen al iets uit de band ziet steken, spijker, glasscherf of iets anders opvallends.
  3. Zit er nog wat lucht in de band, laat deze er dan uitlopen door de ventiel eraf te draaien.
  4. Nu ga je de buitenband losmaken. Dit kan je het beste doen zonder bandenlichters te gebruiken, want deze kunnen namelijk nog meer schade aan de binnenband aanbrengen. Gebruik dus, als je dat kunt, gewoon je eigen kracht. Mocht dat niet lukken dan gebruik je voorzichtig de bandenlichters. Gebruik vooral geen schroevendraaiers, dat is echt geen goed idee.
  5. Zodra de buitenband los is haal je het ventiel uit het wiel. Dit doe je door het ventiel de band in te drukken en deze er dan onder uit te halen.
  6. Pomp de lekke binnenband nu op. Als je gelukt hebt hoor je deze sissen daar waar een gaatje zit. Mocht je niks horen dan zul je de band in het water moeten leggen en kijken waar het water bubbelt, daar zit dan het gaatje. Kijk voor de zekerheid nog even verder, bekijk de hele band of er nog meerdere gaatjes zijn.
  7. Neem een stukje krijt of een balpen om de plek waar het gaatje zit te markeren, zo kun je het gaatje makkelijk terugvinden.
  8. Nu laat je de binnenband weer leeglopen en maak je het stukje droog wat je gemarkeerd hebt.
  9. Je neemt een stukje schuurpapier uit het reparatiedoosje en schuurt voorzichtig rond en op de plaats waar het gaatje zich bevind. De band wordt op deze plek wat lichter van kleur. Ook nu is het handig om nog een keer de plaats van het gaatje te markeren des te sneller heb je dadelijk de juiste plek te pakken om te gaan plakken.
  10. Haal nu de tube lijn uit het reparatiedoosje en smeer de lijm lichtjes uit over het gaatje. Laat deze even rustig drogen.
  11. In het reparatiedoosje zitten een soort van plakkertjes,meestal zwarte rondjes of vierkantjes. Haal het beschermlaagje van dit plakkertje eraf, probeer de plakkant niet aan te raken en plak deze op het gaatje.
  12. Druk dit plakkertje goed aan, gebruik beide handen en laat de band zo n 10 minuten drogen.
  13. Nu komt het laatste stukje. De binnenband moet terug geplaatst worden. Dit doe je door eerst de ventiel weer voorzichtig terug in het wiel te duwen. Kijk en voel voordat je verder gaat eerst nog of er er geen vreemde oneffenheden in de binnenkant van de buitenband zitten, uitsteken. Anders is al je werk voor niks geweest, gaat je zojuist geplakte band meteen weer lek..
  14. Nu ga verder met de binnenband voorzichtig in de buitenband te drukken, gebruik hiervoor vooral geen scherpe hulpmiddelen. Waar je ook op moet letten is dat je zorgt dat de binnenband niet gedraaid wordt.
  15. Het wiel kan nu weer in de fiets geplaatst worden. Zodra alles weer goed is vastgedraaid kan je de band oppompen.
  16. En klaar is het karwei, zelf gefixed en geld uitgespaard om iets anders leuks mee te kunnen doen én nu je het zelf kunt, kan je het aan je kinderen uit gaan leggen 🙂

 

Zijn er nog tips om te voorkomen dat je telkens opnieuw aan het banden plakken bent

fiets-bandenlichtersWat ik hierover gevonden heb is dit, zorg dat je vooral een goede binnenband hebt. Je hebt zelfs anti lek of latex binnenbanden (zoals ook bij veldrijden). Deze banden hebben speciale eigenschappen waardoor je niet zo snel een lek in je band krijgt. Ook regelmatig de buitenbanden van je fiets of die van je kinderen controleren kan helpen, kijk of ze versleten of aan vernieuwing toe zijn. Want als ze versleten zijn is de kans op een gaatje natuurlijk groter. Ook je fietsband goed oppompen is belangrijk evenals je banden regelmatig schoonhouden. Gewoon even met een doekje erover heen en meteen controleren of er iets uitsteekt.

 

Last but not least

En at last but not least, een tip voor je kinderen: niet met alle geweld tegen stoepjes oprijden, niet teveel slippen en niet met vol geweld remmen want dan gaan de fietsbanden echt langer mee!

5/5 - (3 stemmen)

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *